Type to search

Bästa after sun 2019 – [Test & Recension]

Share

Vi har valt att jämföra tre olika sorters after sun inför säsongen 2019. Vi har provat flera olika typer, märken, förpackningar, formula och mycket annat inom tre olika priskategorier. De kategorier vi använder oss av är budget, mellan och premium. I kategorin budget finns de billigare produkterna som ofta också är i större storlek.

I kategorin mellan finns de produkter som prismässigt ligger snäppet över budgetnivån och i kategorin premium finner vi de dyrare produkterna som är lite lyxigare både när det gäller doft, formula, innehåll och förpackning.

Här är tre bra alternativ för dig som ska köpa after sun

Vi har sammanställt och jämfört tre olika varianter av after sun-lotions. Alla tre sorter är i olika prisklasser och du får ofta vad du betalar för. Länkarna är samarbetslänkar som leder till Kronansapotek.se.

Bästa aftersunen 2019

När det gäller just after sun har vi också hittat vår absoluta favoritprodukt i just premiumkategorin. Vår vinnare är NUXE – After sun lotion face & Body, en after sun som verkligen kan rekommenderas både till dig som ska åka utomlands, till dig som solar hela sommaren hemma, och till dig som bara lider av lite extra torr hud som blir lite sämre i solen.

piz buin after sun lotion
4/5
PIZ BUIN AFTER SUN
125 SEK

PIZ BUIN After sun är ett mycket bra budgetalternativ för den som trots allt vill ha en bra after sun i badrumsskåpet eller på resan. 

NUXE after sun lotion
5/5
NUXE AFTER SUN
225 SEK

After sunens rolls royce! Den här after sunen från NUXE levererar verkligen. Den tas upp av huden snabbt och lämnar den silkeslen utan att vare sig bli fet eller kladda på hud eller händer.

löwengrip after sun
4.5/5
LÖWENGRIP AFTER SUN
209 SEK

Du som inte vill lägga massor av pengar på en after sun, men trots allt vill ha en bra återfuktning som inte försvinner efter en dusch och som inte heller doftar för starkt bör välja Löwengrip After Sun.

FRÅGOR & SVAR

Vad är en after sun för något?

En produkt som kallas after sun ska lindra den brinnande känslan solbränd och röd hud kan ge. Den ska också sänka hudens temperatur och göra att huden tar mindre skada. En riktigt bra after sun gör dock inte bara att den brännande känslan tas bort för stunden. Den motverkar också att huden efter ett tag börjar fjälla, vilket både kan se otrevligt ut och göra ont. 

När huden väl blir brun efter den röda färgen gör after sunen också att den fräscha bruna färgen sitter kvar längre. Eftersom huden ofta blir mycket uttorkad av solen bör en bra after sun även återställa all den fukt som huden har förlorat.

När använder man after sun?

Man kan inte säga någon direkt målgrupp som bör köpa after sun. Om man ska på en utlandsresa och mestadels spendera tid i solen, på stranden eller i en solstrand i en trädgård bör after sun vara en självklarhet, både för barn, kvinnor och män. Det är inte bara på röd hud den kan användas utan även på brun eller torr hud.

Även i Sverige kan dock solen vara stark och om man gillar att sola bör en after sun finnas i badrumsskåpet. Det är också bra att tänka på att solen kan göra en röd även på vintern eller när man badar. Solens strålar reflekteras i snö och vatten och eftersom det är kallt på vintern och kyligare vatten än luft i poolen eller havet är det inte alltid man känner av att man faktiskt bränner sig. Det här kan hända alla oavsett ålder och kön.

Det är dock inte bara på semestern man kan råka vara ute i solen. Man kanske har ett arbete utomhus där man spenderar mycket tid i solig omgivning och även då kan det vara skönt att smörja in sig med after sun när man kommer hem. Då får huden en större chans att återhämta sig och man slipper tänka på att huden ska börja flagna. Dessutom behöver man inte tänka på röd och irriterad hud.

OMDÖME & RECENSION

Vår favoritprodukt efter jämförelsen av after sun-produkter

Vår absoluta favoritprodukt i jämförelsen blev NUXE After Sun lotion. Man kan inte komma ifrån att det är stor skillnad på after sun redan när man ser förpackningarna. Här får man en lyxig tub som inte halkar runt i handen. Det är lätt att få ut rätt mängd och man behöver alltså inte oroa sig för att behöva försöka få in lotionen i tuben igen. Produkten är lätt parfymerad och doftar fräscht. Det är dock inte så pass mycket att den stör andra dofter av parfym eller liknande.

Det som är positivt med den är after sunen är att man kan smörja in den direkt när man känner av att solen börjar ta ut sin rätt på huden. Även efter en dusch eller ett bad känner man att produkten gör verkan utan att vara kladdig eller ge fläckar. Den lämnar huden silkeslen och med en vacker glans.

Resultatet

Efter att ha använt den under några dagar kan man se stor skillnad på hud som redan hunnit bli röd och någon egentlig flagande hud bildas aldrig. Inflammationen i huden går enkelt tillbaka och ömheten försvinner. Den bruna färgen stannar sedan kvar på huden betydligt längre än man annars kan räkna med.

NUXE after sun lotion

NUX After sun

5/5
  • Hög kvalité
  • Bra förpackning
  • Prisvärd

BRA ATT TÄNKA PÅ

Bra att tänka på när du ska köpa after sun

Innan man ska köpa en after sun kan det vara klokt att tänka lite extra på vilken variant man vill ha. Är den en cremé man är ute efter, en gel eller kanske en mousse. De olika produkterna går in i huden på olika sätt och det kan vara bra att fundera lite extra över vad man föredrar. Vissa produkter ger mer återfuktning men kräver längre tid för att gå in helt i huden. Andra produkter går in snabbt men behöver användas flera gånger per dag. Om man vill smörja in sig snabbt innan man ska sova men inte vill ha besvär med fläckar på lakanen är det klokt att välja en after sun som går in snabbt.

Det är också bra att fundera över om man vill ha en produkt som doftar eller inte. Om man ska använda den mycket, när man sover med mera kan det vara bra att ha en produkt som inte doftar allt för starkt. Om barn ska använda produkten måste den också vara trygg och säker för dem.

Välj den förpackning som passar dig bäst

After sun finns också i flera olika typer av förpackningar. Man kan till exempel välja mellan sprayflaskor, pumpar, vanliga flaskor och burkar. Om man ofta kommer att packa med sig sin after sun kan en sprayflaska vara bra. Då slipper man dessutom vara i burken eller flaskans öppning och kladda. Man sprayar direkt på huden och smörjer sedan. En burk kan läcka och det kan också vara jobbigt att få så mycket after sun på händerna. En vanlig flaska är det svårt att få ut rätt mängd ur, och det blir ofta för mycket eller för lite.

När huden väl blir brun efter den röda färgen gör after sunen också att den fräscha bruna färgen sitter kvar längre. Eftersom huden ofta blir mycket uttorkad av solen bör en bra after sun även återställa all den fukt som huden har förlorat.

VARFÖR SKA DEN ANVÄNDAS?

Varför ska man använda after sun?

När man solar kan huden lätt bli röd och varm. Det är på grund av det blir en slags inflammation i huden. Man kan också bli öm där man är röd och det kan ställa till en hel del besvär. Det är helt enkelt en brännskada man talar om. Ofta läker den här sortens inflammation och brännskada av sig själv efter ett tag men om man vill göra det lättare för huden att återhämta sig samtidigt som man lindrar sina besvär kan det också vara klokt att använda en after sun.

En after sun används nämligen för att huden ska återfuktas och svalkas ner. Det gör också att den varma och röda huden blir mindre påtaglig. Man kan säga det som att after sun har en svag antiinflammatorisk effekt, utan läkemedel. En hudkräm är till exempel mycket fetare än en after sun och trots att den återfuktar finns risken också att den stänger inne hettan i huden och gör situationen än värre.

  • Mildra inflammationen i huden efter solbränna
  • Återfukta huden

HÅLLBARHET

Hur länge håller en after sun?

När det gäller just after sun finns det ofta en symbol med en öppen burk på flaskan. I burken står en siffra. Siffran symboliserar helt enkelt hur många månader after sunen håller. Hållbarhetstiden är efter öppning. Om det står en sexa i symbolen och man öppnar flaskan i juni är den alltså bäst före december samma år.

Generellt sett håller after sun i mellan sex till tolv månader efter att man öppnat förpackningen. Det är dock inte alltid den håller så länge som står på flaskan. Det kan bland annat bero på om man kladdar mycket runt flaskans öppning så det kommer i bakterier, om flaskan är öppen mycket, och på förvaringen. En after sun som står mitt i solen håller kortare tid än en variant som står i ett skåp i ett svalt badrum.

En after sun kan bli svår att fördela på huden om den är för gammal och om den innehåller någon solskyddsfaktor är det inte säkert att den fungerar lika bra. Det är alltså en bra riktlinje att inte använda en after sun från föregående sommar. Siffran i burksymbolen berättar om hur många månader produkten är garanterad att vara säker, och det kan vara klokt att lita på den.

Hur hittar man bästa produkten?

Hur hittar jag bästa after sunen?

Det finns en hel del att tänka på när man ska välja en bra after sun. För det första ska ingredienslistan helst vara kort och det ska inte finnas med något man inte tål. Om man är känslig för konserveringsmedel eller parfym kan det vara klokt att leta efter produkter som inte innehåller det, eller bara har en lättare parfymering. Man bör tänka på att en after sun tenderar att användas ganska mycket och på relativt stora delar av kroppen. Det gör att eventuella allergiska besvär kan bli ganska allvarliga om produkten innehåller mycket allergener.

Man bör också fundera över om man föredrar en gel, spray eller annan formula på sin after sun. Det kan många gånger vara klokt att prova flera olika sorter innan man vet vad som fungerar bäst på den egna huden. Vissa hudtyper suger åt sig mer än andra och det kan göra att en spray helt försvinner på viss hud, medan cremér bara lägger sig som lager på andra.

Om man är en hel familj som ska använda samma produkt gäller det också att den är dryg. Om det är barn med i bilden kan de ofta både bada mycket, idrotta och annat som göra att de blir svettiga på sommaren. För att produkten ska ha effekt får den inte försvinna för snabbt och det ska heller inte gå åt en halv tub eller flaska för att huden ska börja suga åt sig och för att man ska få ut önskad effekt av sin after sun.

Man bör såklart inte heller glömma bort att jämföra priserna. Det kan många gånger vara bättre att köpa en större flaska budget after sun som räcker i flera dagar, än en liten burk som bara räcker till en smörjning. Det beror såklart på ekonomi och preferenser men man bör inte räkna med att känna någon större skillnad på huden efter att man bara smörjt den en gång. Om man vill ha bra resultat av sin after sun krävs det regelbunden användning under ett par dagar för att man ska märka av någon skillnad. Nedkylning av varm eller röd hud kan dock märkas av relativt direkt.

HÅLLBARHET

Välj den bästa after sunen 2019

Efter att ha läst våra recensioner och våra tips om vad du bör tänka på när du ska välja after sun inför säsongen 2019 blir ditt val troligen lite enklare. Om du aldrig har köpt en after sun innan kan det vara svårt att veta vad man ska satsa på men genom att ha lite koll på hur din hud brukar reagera på olika produkter, samt genom vår recension kan du på ett enklare sätt finna den after sun som passar dig bäst. 

Om du är osäker kan flera olika budget varianter provas. I vårt test står dock premiumvarianten från NUXE som oslagbar vinnare tack vare de utmärkta funktionerna, den bra doften och de resultat man får ut av ett par dagars användning.

Om du vill ha ut det mesta av solen under 2019 gäller det att du väljer den bästa after sun och här i texten får du förutsättningarna för att kunna göra ett val som både ger dig fräschare hud, mindre risk att flagna och torka ut, samt lindrar din solsveda när solen blivit lite för stark.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *